2023-07-06
Gdzie sprawdzi się automat vendingowy?

Automaty vendingowe to świetny sposób na biznes w wielu miejscach. Taka maszyna zapewnia stały dostęp do drobnych przekąsek i napojów, w tym także tych gorących.
Gdzie najlepiej postawić automat vendingowy? Jak wybrać odpowiednią lokalizację?
W jakich miejscach najczęściej korzysta się z automatów vendingowych?
Automaty vendingowe pojawiają się przede wszystkim tam, gdzie każdego dnia przebywa wiele osób. Są stawiane w poczekalniach czy na korytarzach, czyli w przestrzeniach, do których mają dostęp zarówno pracownicy obiektu, jak i klienci.
Automaty vendingowe pojawiają się w takich budynkach jak:
- biura i inne miejsca pracy,
- dworce kolejowe, autobusowe i lotniska,
- uczelnie i szkoły,
- centra handlowe,
- placówki medyczne,
- miejsca turystyczne,
- centra sportowe,
- budynki użyteczności publicznej, np. urzędy,
- niektóre hotele i hostele,
- miejsca publiczne.
Nie wszyscy wiedzą, że na rynku można znaleźć automaty vendingowe, z których można korzystać na świeżym powietrzu. To konstrukcje wodoodporne, wyposażone w wiele dodatkowych zabezpieczeń.
Takie maszyny z powodzeniem można postawić na placach zabaw, w parkach, na przystankach autobusowych czy plażach. Często są one wykorzystywane jedynie w sezonie letnim, kiedy to wiele osób spędza czas na świeżym powietrzu.
Na co warto zwrócić uwagę przy wyborze miejsca?
Automat vendingowy może zapewniać zyski tylko w sytuacji, gdy zostanie postawiony w odpowiednim miejscu. Przed wybraniem właściwej lokalizacji warto wziąć pod uwagę kilka czynników. Tylko wtedy można ocenić, czy inwestycja będzie w stanie przynosić korzyści finansowe.
Ruch
W miejscu, w którym ma stanąć automat, każdego dnia musi przebywać wiele osób. Z tego powodu maszyny często stawia się przy wejściach do budynku, w poczekalniach i na głównych korytarzach.
Warto, by urządzenie było dobrze widoczne z różnych punktów w budynku. W niektórych miejscach z automatów korzysta się jedynie przez kilka miesięcy w roku. Tak jest m.in. w punktach turystycznych czy szkołach, gdzie w trakcie wakacji nikt nie korzysta z maszyny.
Rodzaj automatu
Automat z przekąskami, wodą czy gorącymi napojami? Wybór odpowiedniego rodzaju urządzenia zależy od grupy docelowej.
W szkołach można sprzedawać jedynie jedzenie, które spełnia normy wynikające z obowiązującego prawa. W biurach doskonale sprawdza się kawa, a w szpitalach – sycące przekąski, które pozwalają przetrwać wiele godzin oczekiwania na bliskich.
Na rynku można znaleźć też automaty z ciepłymi napojami i suchymi produktami w jednym, składające się z dwóch połączonych ze sobą segmentów.
Obecność innych automatów
Rynek vendingowy dynamicznie się rozwija. W sytuacji, gdy w bliskiej odległości znajduje się inna maszyna sprzedająca, postawienie kolejnego automatu może być nieopłacalne. Taki krok ma sens jedynie w dużych budynkach, w których z powodzeniem może znaleźć się nawet kilka urządzeń.
Umieszczenie maszyn w odrębnych skrzydłach tego samego obiektu daje znacznie lepszy dostęp do sprzedawanych produktów. Wówczas klient nie musi przemierzać całej nieruchomości, by zakupić napój czy przekąskę. Ma to znaczenie zwłaszcza w miejscach pracy i szkołach, gdzie przerwy są dość krótkie.
Zezwolenia
Automat do napojów gazowanych czy przekąsek nie może stanąć w dowolnym miejscu. Aby móc legalnie korzystać z takiego urządzenia, konieczne jest uzyskanie odpowiednich pozwoleń.
Najczęściej jest to zgoda właściciela nieruchomości poświadczona jego podpisem. Jeśli obiekt w całości należy do Ciebie, nie musisz załatwiać dodatkowych pozwoleń.
Czego warto unikać przy wyborze miejsca na automat vendingowy?
Automaty vendingowe to urządzenia, w których wnętrzu często znajduje się spora suma pieniędzy. Z tego powodu są one narażone na kradzież. Wybierając odpowiednią lokalizację maszyny, warto skupić się na tym, by była bezpieczna.
Automaty można wyposażyć w dodatkowe zabezpieczenia, jednak lepiej unikać miejsc odosobnionych, zwłaszcza jeśli chodzi o maszyny wykorzystywane na świeżym powietrzu.
Nie bez znaczenia są też warunki panujące w danym miejscu. Automaty są bardziej narażone na uszkodzenia w przestrzeniach, w których panują bardzo wysokie lub niskie temperatury i podwyższona wilgoć.
Najbardziej problematyczny jest automat do kawy, który zwykle wykazuje nieco mniejszą szczelność niż urządzenia z suchymi przekąskami. Wilgoć może bowiem powodować zbrylanie mleka w proszku czy mielonych ziaren.
Automatów nie powinno się stawiać w trudno dostępnych miejscach. Taki krok zmniejszyłby liczbę sprzedaży, a także spowodowałby dodatkowe problemy z uzupełnianiem maszyny.
Trzeba pamiętać, że obsługa automatu wiąże się z koniecznością przenoszenia ciężkich towarów. Z tego powodu automaty zwykle nie są montowane w punktach widokowych czy na najwyższych piętrach budynków.
Złym pomysłem jest również stawianie automatów w miejscach rzadko odwiedzanych. W takich punktach nie generują one zysków. Co więcej, mogą przyczynić się do strat – produkty umieszczone w automatach z czasem tracą ważność do spożycia.